Ki-Stroom

Cupping

Cupping is een steeds meer bekende techniek en kan bij veel klachten ingezet worden. Hieronder volgt een toelichting op de geschiedenis, de werking, de toepassing en de effecten.

Geschiedenis

Cupping, koppen zetten of vacuümtherapie - het zijn namen voor een therapievorm met een lange historie. Deze methode van behandelen komt uit China en was vroeger ook wijd verbreid in de Mediterrane wereld en in het Oosten van Europa. Hippocrates, de oude Griekse geneesheer, gebruikte deze therapie al zo'n 300 jaar voor Christus.

In de mediterrane  wereld wordt cupping toegepast waarbij vooraf sneetjes worden gemaakt in de huid. Vanwege gevaar op ziektes bij open bloed wordt hiervoor gewaarschuwd door gezondheidsinstanties. Deze vorm van cupping pas ik niet toe in mijn praktijk.

Werking

Bij een behandeling met cupping worden ronde glazen bollen gebruikt. Door de in de kop aanwezige lucht te verwarmen ontstaat een vacuüm. De vacuümkop wordt direct op de huid gezet en zuigt zich goed vast. Door te variëren in de vacuümwerking kan deze kop meer of minder stevig geplaatst worden.  

Met behulp van olie als tussenstof en een lichte plaatsing kan de kop gebruikt worden als zachte vorm van bindweefselmassage. Door het vacuümtrekken kan de huid verkleuren, afhankelijk van de stagnatie, van zacht-rood naar dieppaars. Dit is echt voorbijgaand en het lichaam zal zichzelf herstellen.

Toepassing

Cupping wordt vaak toegepast bij al dan niet chronische klachten van het bewegingsapparaat, denk aan schouder-, rug- en gewrichtsklachten. Door deze cupping te combineren met een shiatsu-behandeling, oliemassage of 7-needle acupunctuur ontstaat een prachtige manier  om b.v. RSI-klachten aan te pakken.

Effecten

1. Effect op de huid

Toename van de vulling van de bloedvaten in de huid, huidtemperatuur gaat omhoog, metabolisme van het huidweefsel versterkt, zweet- en andere klieren werken beter. Niet alleen "oud" bloed wordt weggehaald, maar ook oude gifstoffen uit de oppervlakte van de huid. Uiteindelijk wordt het vermogen om de huid te vernieuwen versterkt.

2. Effect op de spieren

Als reactie zullen de bloedvezels in de spieren geactiveerd worden als response op de stimulatie van de capillairvaten. Het openzetten van de bloedvezels in de spieren faciliteert de bloedstroom, waardoor de stijfheid in een spier opgeheven kan worden. Ook de lymfeafvloed zal verbeteren.

3. Effect op de gewrichten

Door een betere doorbloeding in het gewricht na het zetten van koppen in het aangrenzende gebied kan sterke verbetering optreden van pijnklachten.

4. Effect op de spijsverteringsorganen

Bij chronische constipatie of andere maag-darm stoornissen kan grote verbetering bereikt worden op de doorbloeding en de peristaltiek. Ook is dit middendeel van de buik belangrijk omdat het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal is bij een goede werking van maag, milt en darmen.

5. Effect op het zenuwstelsel

Stimulatie van de sensore zenuwen van de huid bij toepassing op de rug, waardoor het effectief is bij klachten als hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, hoge bloeddruk, stressgevoelens

Wanneer niet

In het algemeen is cupping een veilige methode, behalve bij zonnebrand, bloedingen, gebruik van anticoagulantia (bloed-verdunnende medicijnen) en open wonden. Bij extreme moeheid of uitputting mag hooguit de zachte vorm met olie gebruikt worden. Ook vlak voor een zomervakantie is het beter om niet toe te passen om opmerkingen te vermijden.
Uit "Traditional Chinese Medicine Cupping Therapy " van Ilkay Zihni Chiriali

cupping