Ki-Stroom

Massage bij kanker

Een massagebehandeling op maat, met respect, aandacht én kennis

Shiatsu-therapie, een stevige energetische vorm met drukpunten en beweging, is minder geschikt voor mensen die in heden of verleden kanker hebben gehad. Vooral vanwege (eerdere) operaties, kans op het ontstaan van lymfoedeem, de bijwerkingen van de chemotherapie, de bijna altijd aanwezige moeheid, moet aan een massage andere eisen worden gesteld. Ook mag men verwachten dat de massagetherapeut kennis heeft van de aspecten rondom deze ziekte.

In 2012 heeft Letta een specialisatie-opleiding gevolgd bij “Helder & Kadira-Massage bij Kanker”. Vanuit haar werk in het onderzoek naar (verbetering van) behandelmogelijkheden in Erasmus MC-Daniel den Hoed weet zij veel van de medische aspecten. Ook in haar persoonlijke omgeving heeft zij ervaren wat de ziekte kanker lichamelijk en geestelijk betekent, met alles wat daar bijkomt aan onzekerheid, gebrek aan vertrouwen in je lichaam en stress.

Letta kan ondersteuning bieden in de vorm van ontspanning, afstemming op de mogelijkheden die er nog wel zijn, tijd, ruimte en aandacht bieden zonder je patiënt te voelen, oftewel aandacht voor de méns in plaats van voor de patiënt.

Let wel: massage biedt geen genezing, maar ontspant, kan pijnstillend werken en kan de kwaliteit van leven verbeteren.

netwerk massage bij kanker


In 2014 stond in de Heraut een mooi artikel over massage bij kanker, klik hier om dit te lezen.