Ki-Stroom

Shiatsu/massage bij zwangerschap

Onderstaande foto’s zijn gemaakt in het Haags Yoga centrum door Hans van Dam, fotograaf te Papendrecht, met de welwillende medewerking van de negen maanden zwangere Bianca.

massage bij zwangerschap


Ook als je zwanger bent kun je shiatsu ontvangen en een zachte massage ondergaan. Het doel is vooral om jezelf even de rust,  ontspanning en verbinding te gunnen in deze nieuwe fase van je leven. Alles gaat veranderen.

Tijdens de zwangerschap past het lichaam van de vrouw zich aan de nieuwe eisen die gesteld worden en dat kan gepaard gaan met bepaalde verschijnselen.

Denk aan: vermoeidheid, misselijkheid, last van je rug, nek of bekken, minder goed slapen, spataderen, vasthouden van vocht etc.

Dit kan allemaal voor stress in je lichaam zorgen, wat natuurlijk niet goed is voor de baby. Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze klachten te verminderen en je rustiger te voelen waardoor je je makkelijk kan ontspannen, ook tijdens de bevalling.

massage bij zwangerschap


Gedurende de zwangerschap mogen bepaalde drukpunten niet behandeld worden en een stoelmassage mag om die reden dan ook niet.

Ook warmtemassages (hot stone) en bepaalde kruiden mogen niet gebruikt worden. Bij twijfel navragen bij de verloskundige en anders: gewoon niet doen

Waarom zou je je laten masseren?

Je voelt ontspanning, omdat als de huid intensief aandacht krijgt er chemische stoffen vrij in het lichaam komen. Je voelt je lekkerder in je vel: vooral bij last in het tweede trimester van je rug en benen en  bij last in het derde trimester door de snel groeiende baby  van bekken en schouders. Het versterkt je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten. Je kunt beter slapen. Je ervaart minder stress, omdat de  aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in de hersenen vermindert. Je raakt afvalstoffen sneller kwijt: tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en je lymfestelsel wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby. Verlichting bij spataderen,  door  de massage krijg je een betere doorbloeding.

massage bij zwangerschap